fbpx
Uncategorized @ro

Scoaterea nervului

Scoaterea nervului la dinți se referă la un procedeu stomatologic numit tratament de canal sau endodontic. Acest tratament este necesar atunci când pulpa dentară, care conține nervi și vase de sânge în interiorul dintelui, devine inflamată sau infectată. Inflamația sau infecția pulpei dentare poate fi cauzată de carii profunde, traume dentare sau alte probleme dentare.

Iată cum se desfășoară, în linii generale, un tratament de canal:

 1. Diagnosticul:
  • Medicul dentist examinează dintele și poate efectua radiografii pentru a evalua starea pulpei dentare și a determina dacă tratamentul de canal este necesar.
 2. Anestezie:
  • Zona din jurul dintelui este anesteziată pentru a asigura un tratament fără durere.
 3. Accesul la pulpa dentară:
  • Se face o deschizătură mică în coroana dintelui pentru a obține acces la pulpa dentară.
 4. Îndepărtarea pulpei dentare:
  • Pulpa dentară inflamată sau infectată, precum și nervii și vasele de sânge, sunt îndepărtate cu ajutorul unor instrumente speciale.
 5. Curățarea și modelarea canalelor radiculare:
  • Canalele radiculare ale dintelui sunt curățate și modelate pentru a pregăti spațiul pentru umplerea ulterioară.
 6. Umplerea canalelor:
  • Canalele sunt umplute cu un material special numit gutapercă pentru a preveni reinfectarea și pentru a menține integritatea structurii dintelui.
 7. Sigilarea dintelui:
  • Deschizătura inițială a coroanei este sigilată cu un material de obturație pentru a proteja dinții și pentru a preveni reinfectarea.
 8. Restaurare:
  • Dacă este necesar, se poate aplica o coroană sau altă restaurare dentară pentru a restabili funcția și aspectul normal al dintelui.

Tratamentul de canal salvează dinții care altfel ar trebui să fie extrași din cauza inflamației sau infecției. Este important să urmați recomandările medicului dentist pentru îngrijirea post-tratament și să participați la controalele regulate pentru a asigura vindecarea corespunzătoare și sănătatea continuă a dintelui.